Blijf op de hoogte:

Contact: 033-7410041

Blogs

De vier lessen die organisaties kunnen leren van San Antonio Spurs basketbal

Rens de langen
0

Al jaren ligt mijn passie bij basketbal. De sport belicht alle aspecten die ook binnen het werk belangrijk zijn; teamwerk, effectiviteit, leiderschap, noem maar op. Het mooiste is dat een team intensief samenwerkt om samen succes na te jagen. Wat kunnen we leren van deze geweldige sport? In deze blog neem ik u graag mee naar een van mijn schoolvoorbeelden: de Santonio Spurs. 

The American idol

sas.pngIn het Amerikaanse basketbal (NBA) zijn er tal van voorbeelden dat het individu zeer veel kan bereiken. Neem point quard Russell Westbrook die record naar record aan zijn conto toevoegt, of Lebron James die zo dominant is dat hij ieder team kampioen kan maken. De droom van iedere jongen is om zo goed te worden als hun. Echter het meest succesvolle team in basketbal van de afgelopen 20 jaar zijn toch wel de San Antonio Spurs, en weet u waarom? Vanwege hun onzelfzuchtige teamspel. Wat zijn de lessons learned van de Spurs, en wat kunt u als organisatie daarvan leren? In deze Blog leg ik u aan de hand van drie voorbeelden uit wat u kunt leren van Spurs basketbal.

 

20 jaar succesvol, hoe kant dat?

Een van de belangrijkste steunpilaren waarop de Spurs voortbouwt is continuïteit; een krachtige kern die ervoor zorgt dat de cultuur en de normen blijven bestaan. In deze tijd ondergaan veel organisaties transformaties waardoor juist die continuïteit een issue is. Vaak ontstaat dit door een gebrek aan samenhang en cultuur. Een externe partij kan hierin een faciliterende rol spelen, om een bijdrage te leveren aan die samenhang. Met als doel de organisatie weer tot zijn recht te laten komen. In samenwerking met de klant zorgt een team van Bvolve consultants/experts voor een fijne transitie zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. Dit versterkt het vertrouwen in een verandering en draagt bij aan het vertrouwen in de organisatie.

 

Wat is hun geheim?

Het tweede wat de Spurs zo sterk maakt is diversiteit in het team. De optelsom der delen maakt het team sterker dan gemiddeld. Diversiteit draagt bij aan nieuwe creatieve invalshoeken die het team juist sterker maakt. Het vermogen om creatieve oplossingen te bedenken op complexe vraagstukken is vaak een struikelblok gebleken voor organisaties. Om tot creatieve oplossingen te komen is een multidisciplinair team nodig die vanuit meerdere invalshoeken vraagstukken probeert te tackelen. De samenwerking tussen verschillende kennisdragers zorgt voor een vergroot dynamiek in een team, iets wat juist gewenst is bij het zoeken van oplossingen. Bvolve zoekt juist naar deze mogelijkheden, om samen met u te zoeken naar een ideale samenhang tussen experts om te komen tot die creatieve oplossingen.

3947150_orig.jpg

Zo werkt het ook bij u!

Misschien wel het krachtigste aan de Spurs is hun eindeloze inzet in zowel de aanval als in de verdediging. Jarenlang domineren ze de statistieken aan beide kanten van het spel. Dit lukt hen alleen door de juiste motivatie, afstemming en inzet van alle teamleden. Bij trajecten van de Business Accelerator stemmen wij als Bvolve nauwkeurig de taken onderling en met de klant af, de inzet in uren wordt gemanaged op een agile werkworm en de motivatie wordt behaald uit het succes die wij met u realiseren. Door deze drie krachten te bundelen, behalen wij samen met u het gewenste succes.

 

Bvolve kan uw coach zijn.

Deze drie voorbeelden illustreren de kracht van het team, iets wat niet te realiseren is door 1 individu. Bvolve zet zich in bij de klant door nauw samen te werken in teamverband. De Bvolve Business Accelerator is daar bij uitstek het voorbeeld van. In zo’n traject proberen wij net zoals de Spurs te werken naar herhaaldelijk succes. Uiteraard doen wij dit niet alleen, maar samen met de klant voor het realiseren van duurzame resultaten waar u mee verder kunt. De combinatie van het Bvolve team als coach en u als interne expert draagt bij aan de ideale teamsamenstelling. Wilt u meemaken wat dit succes voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Rens de Langen of Thomas Veenhoven en maak kennis met de aanpak, successen en mogelijkheden van de Bvolve Business accelerator.

Lees meer over de Business Accelerator

 

Bvolve Business Accelerator