Blijf op de hoogte:

Contact: 033-7410041

Blogs

Enterprise Architectuur en Agile: Hoe tegenpolen elkaar versterken!

Marleen Bax
0

Wendbaarheid is tegenwoordig een onmisbare competentie in organisaties. De snelheid waarop klanten verandering verwachten, waarop nieuwe wet- en regelgeving nieuwe processen introduceren en het gemak waarmee concurrenten je organisatie kunnen verstoren, leidt tot enorme druk. Druk om snel te veranderen, nieuwe technologieën te adopteren, groei te genereren of kosten te drukken. In veel organisaties is het wendbaar zijn net zo cruciaal als het in staat te zijn om te innoveren. Deze competenties zijn onmisbaar voor huidige organisaties.

De vraag naar wendbaarheid en innovatie leidt tot een toenemende toepassing van Agile methoden in organisaties. Bij softwareontwikkeling is Agile zelfs al de norm. Maar een echt wendbare organisatie heeft meer nodig dan alleen een hoop scrumteams. Bovendien, als je alleen focust op de kleinschalige vorm van wendbaarheid verzorgd door Agile softwareontwikkeling, zal je door de bomen het bos niet meer zien. Hierbij komt Enterprise Architectuur (EA) om de hoek kijken, dit kan overzicht en samenhang bieden.

 

Agile implementeren op grotere schaal

Afbeelding1-1.jpgEen organisatie is meer dan alleen maar een stapel ontwikkelingen door kleine teams. Elk scrumteam zorgt voor werkende producten. Al deze producten bij elkaar zijn als de stukjes van een grote puzzel die op één of andere manier moeten samenkomen. Hierbij heb je een visie voor de toekomst nodig, met een business en IT-strategie en bepaalde doelen die de organisatie wil gaan bereiken. En dat is waar Enterprise Architectuur bij komt kijken.

Enterprise Architectuur heeft traditioneel meer een top-down karakter. Eerst worden uitgebreide plannen ontwikkeld voordat je ze implementeert. De Agile-beweging met haar focus op het snel kunnen aanpassen aan veranderingen en haar weerstand tegen ‘Big Design Up-Front’ is eigenlijk het tegenovergestelde.

Beide aanpakken hebben hun toegevoegde waarde en tekortkomingen. Traditionele Enterprise Architectuur kan leiden tot langzame en bureaucratische organisaties. En het alleen hebben van een horde aan scrumteams zonder enige integrerende, overkoepelende aanpak kan leiden tot een losstaand IT-landschap bestaande uit Agile silo’s. Maar, als we op de sterktes van beide aanpakken bouwen, kunnen we organisaties creëren die bewegen als een samengevoegd geheel zonder het hebben van een centrale, comand-and-control management dat lokale ontwikkeling en innovatie onderdrukt. Enterprise Architectuur biedt Agile ontwikkelingen een context waar het binnen moet passen, evenals kaders die verder reiken dan de geïsoleerde Agile ontwikkeling. 

 

Scaled Agile Framework

Moderne ontwikkelingen zoals het Scaled Agile Framework (SAFe) en Disciplined Agile Delivery (DAD) onderschrijven het belang van de combinatie van EA en Agile. Laten we SAFe als voorbeeld nemen. In onderstaand figuur zie je een simpele visualisatie.

Afbeelding2.jpg

SAFe maakt gebruik van een gelaagde, iteratieve aanpak. In de bovenste laag zijn de grote, lange termijn ontwikkelingen gepositioneerd. Dit is waar we Enterprise Architectuur terugvinden. De bedrijfsstrategie zorgt voor de context voor grootschalige Architectuur en business wensen, portfoliomanagement en toekenning van budgetten. In de middelste laag worden de resultaten van de Agile teams geïntegreerd en uitgebracht door gebruik te maken van ‘Solution Architecture’ concepten, zoals de ‘Architecture Runway’ en de ‘Agile Release Train’, die ervoor zorgen dat de resultaten samen een geheel vormen. Deze laag levert elke 2-3 maanden potentiële producten. In de onderste laag vind je de gebruikelijke Agile teams terug; zij leveren resultaten in een snelheid van 2-3 weken. Hierbij zie je dat de bovenste, overkoepelende laag essentieel is voor een samenhangend geheel. Zij bieden de context waarin de teams opereren.   

SAFe is een duidelijk voorbeeld van hoe EA en Agile elkaar versterken. Door deze vakgebieden samen te laten komen wordt het beste van beiden naar boven gehaald. Agile dwingt zo bijvoorbeeld architecten om met pragmatische en direct toepasbare kaders te komen waarna de architectuur Agile weer van context en ontwikkeling-overstijgende kaders voorziet. Architectuur biedt dus het overzicht en de samenhang van complexe en snelle ontwikkelingen.

Methoden zoals SAFe en DAD zijn nog erg IT gefocust. Volgens SAFe is de rol van de Enterprise Architect “[…] aandrijven van holistische technologie implementatie […]”. Maar een echte Enterprise Architect focust zich niet alleen op technologie. Business Architectuur is zelfs een steeds belangrijker wordend onderdeel van de optelsom van: strategy mapping, capability-based planning, value mapping, business process management, Lean Six Sigma en andere business gerelateerde disciplines. Een echte Agile organisatie heeft meer nodig dan Agile IT alleen.

Wil je meer weten over Agile of het SAFe raamwerk? Kijk dan bij onze Agile trainingen of neem contact op met Mathilde Tempert

 

Uitslagen Agile Portfolio Management survey

In de afgelopen weken hebben een grote groep respondenten van diverse typen organisaties de moeite genomen om deel te nemen aan het Agile Portfolio Management onderzoek van Bvolve. Download hieronder de gratis slidedeck met alle uitslagen.

 

New Call-to-action