Blijf op de hoogte:

Contact: 033-7410041

Blogs

4 tips om krachtiger te communiceren met Enterprise Studio

Cas Jacobs
0

 

BiZZdesign Enterprise Studio

Wanneer gedacht wordt aan het ondersteunen van Business Transformatie met Enterprise Studio wordt er vaak direct gestart met details. Architecten en analisten gaan op diep niveau aan de slag en creëren briljante technische designs en modellen. Voor niet-architecten komt dit vaak over als ‘gewoonweg een hoop vakken en lijnen’. In deze blog worden een aantal simpele technieken uitgelicht om dat gat te dichten.

 

Wat betekenen al die symbolen?

Leidinggevenden hebben doorgaans geen kennis over complexe diagrammen (lees - architectuur), of beter gezegd, hebben niet de ‘drang’ om zich erin te verdiepen omdat het niet direct aansluit bij de behoeften of zorgen waar zij mee zitten. Dit is dan ook een van de tekortkomingen van standaarden zoals ArchiMate, BPMN en UML; het lijkt namelijk meer geschikt voor een technischer gericht publiek.

 

Geen zorgen, hulp is geboden

Er is een scala aan methoden in Enterprise Studio die de traditionele aanpak van architecten en analisten aanvullen (en dus zeker niet vervangen). In deze blog worden een aantal voorbeelden getoond.

 

Veranderen van symbolen

Een punt waar vaak discussie over ontstaat is de overeenstemming van wat een bepaald ‘iets’ precies is. Is het een Business Proces? Is het een Business Functie? Is het een Capability? In de meeste gevallen doet het er niet echt toe – het belangrijkste is om consistent te zijn. Het verbergen van iconen (zoals in onderstaand voorbeeld van een Archimate diagram) en het veranderen van de vorm zorgt ervoor dat stakeholders simpelweg de tekst in het diagram lezen zonder dat er een basis van discussie kan ontstaan over wat voor concept eraan vasthangt. 

Afbeelding1-15.png 
Proces? Functie? Capability?

 

Gebruik van kleuren

Een pijnpunt in het gebruik van traditionele EVP (Excel, Visio, Powerpoint) is het handwerk dat nodig is om verschillende perspectieven op één afbeelding te creëren. Vaak omvat dit schaduwen/vullen, kopiëren en plakken van vakken. In Enterprise Studio is zo’n kleurenview echter makkelijk te genereren. Onthoud wel dat attributen en relaties (de eerder genoemde ‘lijnen’) in Enterprise Studio opgeslagen worden in het repository model.

Als gekeken wordt naar het referentiemodel hierboven - bij een organisatie met een bepaalde projectstructuur- welke projecten beïnvloeden dan welke concepten? Welke conflicten of mogelijkheden tot samenwerking komen dan naar boven?

Afbeelding2-11.png 
Projectstructuur gekoppeld aan het referentiemodel

  

Gebruik van labels

Een gebruikelijke techniek in Visio is het gebruik van tekst om aspecten zoals systeemafhankelijkheid, tijd en kosten te verduidelijken. Dit is in Enterprise Studio ook eenvoudig mogelijk met slechts een paar klikken op de knop.

Neem bijvoorbeeld het volgende procesmodel – hoeveel kost het om bepaalde stappen uit te voeren?

Afbeelding3.png
Proces model met labels die kosten weergeven

 

Gebruik van grafieken

Er zijn vast en zeker lezers van deze blog die meer dan eens Excel gebruiken om grafieken te creëren die kosten, prestatie, verdelingen en spreiding weergeven. In Enterprise Studio is een mogelijkheid ingebouwd om grafieken direct in de tool te genereren; zowel alleenstaande grafieken als gegroepeerde grafieken die een dashboard vormen.  

Afbeelding4.png
Business Capability / Applicatie Dashboard


… maar dit kan ook gedaan worden door het te koppelen aan architectuurmodellen voor extra impact.

Afbeelding5-1.png

 

Meer dan een ‘architectuur tool’

Het is een grote misvatting om toolsets slechts te zien als ‘architectuur tools bedoeld voor architecten’, iets dat strikt genomen niet waar is. Samenwerking is vooral een mindset, waarbij software tools onderdeel zijn van de capability die moet leiden tot betere uitkomsten. In BiZZdesign Enterprise Studio worden mogelijkheden tot samenwerking benadrukt, net zoals methoden om te helpen in het versnellen van initiatieven omtrent digitale transformatie.

 

Deze blog is een vertaling van de blog: Targeting Executives with Enterprise Studio van George Pang. BiZZdesign.