Blijf op de hoogte:

Contact: 033-7410041

Blogs

Scrum, net als Rugby!

Marleen Bax
0

We zien steeds meer organisaties het Agile gedachtegoed omarmen. Het meest gebruikte raamwerk hierbij is Scrum. De term Scrum is afkomstig uit de rugbysport en wanneer je deze twee vormen van Scrum met elkaar vergelijkt zie je een aantal overeenkomsten maar ook zeker verschillen. Bij rugby gaat een team ervoor om samen hun doel te bereiken, namelijk het winnen van de wedstrijd. Om dit voor elkaar te krijgen is samenwerking essentieel. Daarnaast moet het team snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden, en dat is in de basis ook waar Scrum om draait. In deze blog neem ik je mee in de basis van Scrum aan de hand van de overeenkomsten en verschillen met Rugby.

 

Overeenkomsten tussen Rugby en Scrum

De wedstrijd
Bij rugby heb je een duidelijk doel voor ogen: de wedstrijd winnen. Hoe je dit gaat bereiken? Dat weet je nog niet. Dit vind je uit tijdens de wedstrijd. Je speelt in op de situatie om je heen om zo uiteindelijk het doel te bereiken; net als bij Scrum. Bij Scrum is het essentieel om een doel te hebben dat je uiteindelijk wilt gaan bereiken, vaak is dit gericht op het toevoegen van een bepaalde waarde voor je klant. Hoe je dit doel gaat bereiken en hoe je waarde gaat toevoegen voor de klant? Dat is wat je onderweg uitvindt.  

Het team
Het team bepaalt uiteindelijk het succes. Als een teamlid vervul je bepaalde taken afhankelijk van de situatie. Je doet wat er nodig is om het doel te bereiken. Eén getalenteerde rugbyspeler kan het spel van Rugby niet winnen. Je kunt het spel alleen winnen als je samenwerkt met het team. Hetzelfde geldt voor een Scrumteam. De intensieve samenwerking is hetgeen wat deze methode tot een succes maakt.

Hoe beter het team uiteindelijk is, hoe sneller zij spelen. Hoe beter het scrum team is, hoe sneller zij waarde toevoegen voor de klant. 

De spelregels
De spelregels zijn duidelijk, bij zowel Scrum als Rugby. Ook al ziet het er soms uit als chaos, er ligt een duidelijke structuur onder.

In essentie zou je kunnen zeggen dat scrum bestaat uit 1 resultaat via: 3 rollen, 4 events en 2 lijstjes.

Namelijk:

Rollen Events Lijsten
Product Owner Sprint planning Product backlog
Scrum Master (Daily) Stand-up Sprint backlog
Team members Sprint Review  
  Retrospective  

Bovenstaande is vertaald in het Scrum proces. 

Download overzicht scrum proces

De spelregels zijn eenvoudig maar de uitvoering is wat complexer. Maar net als bij rugby, na veel uren trainen, gaat het steeds meer vanzelf.

 

Verschillen tussen Rugby en Scrum

Oscrumblog.pngmgaan met weerstand
Net als bij Rugby is er bij Scrum ook veel weerstand. Hoe veel enthousiasme er ook is voor het introduceren van Scrum, er is evengoed ook weerstand. Dit is vooral terug te zien bij het middenmanagement. Zij zien namelijk hun functies verdwijnen of veranderen. In tegenstelling tot Rugby moet je deze weerstand niet bestrijden met weerstand. Je moet deze mensen juist betrekken en meenemen in het proces.

Het spel is geen doel op zich
In tegenstelling tot Rugby is Scrum geen doel op zich. Je moet het niet spelen om te spelen/ winnen. Scrum gebruik je om bepaalde doelen te bereiken, zoals: het verkorten van de time-to-market, klanttevredenheid verhogen en het sneller inspelen op veranderingen. Scrum is hierbij een middel om deze doelen te bereiken.

Creëer een fanbase, maar niet alleen aan de zijlijn
Net als bij Rugby wil je bij Scrum ook een fanbase creëren. Maar bij Scrum wil je dat deze ‘fans’ niet aan de zijlijn blijven staan maar uiteindelijk zelf mee gaan doen. In de praktijk zie je dat wanneer een aantal Scrumteams successen boeken, meer mensen enthousiast worden. Zorg er dan ook voor dat deze successen gedeeld worden en het Scrum gedachtegoed zich verder kan verspreiden in de organisatie. 

 

Meer weten over Agile en Scrum? Schrijf je dan in voor onze training tot Scrum master of lees een van onze andere blogs.

Voor meer informatie of vragen, neem dan contact op met Marleen Bax

 

Agile, Scrum, Scrumteams, Scrum master